Dieta biegacza jest bardzo ważnym elementem jego aktywności. Biegacz ze względu na swój systematyczny wysiłek fizyczny powinien dbać o odpowiednie żywienie. Należy dbać o urozmaiconą dietę, która zawiera niezbędne dla organizmu minerały i witaminy, unikać przetworzonych produktów bogatych w tłuszcz, cukier czy napoi kolorowych, które zastępujemy wodą mineralną niegazowaną, która jest naturalnym źródłem energii i chęci do wysiłku. Najlepiej spożywać produkty zbożowe, które dostarczają natychmiast energii podczas aktywności fizycznej. Uniknąć zmęczenia możemy poprzez spożywanie owoców zwłaszcza bananów, cytrusów czy kiwi. Witamin i minerałów dostarczą biegaczowi także warzywa m. in. sałata, szpinak, papryka. W celu regeneracji niezbędne będą białka i produkty mleczne, które wzmacniają kości i pomagają uniknąć kontuzji. W odpowiednich ilościach powinno się także spożywać tłuszcze i oleje co wzmocni układ odpornościowy, jednak powinien to być tylko dodatek do naszej diety. Aktywność biegacza to ciężka, systematyczna praca połączona z dietą.